STOŁÓWKA SZKOLNA ZAPRASZA

stoly1

Zasady korzystania ze stołówki szkolnej

 

JADŁOSPIS

Data Obiad    Alergeny
03.04.2023 poniedziałek Pomidorowa z makaronem
Dewolaj z serem topionym, surówka z białej kapusty z koprem, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Dewolaj-1,3,7
04.04.2023 wtorek Krupnik z ryżu
Wieprzowina w sosie, marchew z jabłkiem, ziemniaki, kompot Zupa-1,9
Wieprzowina-1
05.04.2023 środa Żurek z ziemniakami
Udko pieczone, surówka wielowarzywna, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9,10
Surówka-9
12.04.2023 środa Kapuśniak z kwaszonek kapusty z ziemniakami
Potrawka drobiowa z makaronem, kompot Zupa-1,9,10
Potrawka-1,3,7
13.04.2023 czwartek Biały barszczyk z makaronem
Pulpety w sosie musztardowym, fasolka szparagowa, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Pulpety-1,3,7,10
14.04.2023 piątek Jarzynowa
Ryba smażona w cieście, surówka z białej kapusty, ziemniaki, herbata Zupa-1,7,9
Ryba-1,3,4
17.04.2023
poniedziałek Pieczarkowa z makaronem
Koperty drobiowe z żółtym serem, marchew gotowana, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Koperty-1,3,7
18.04.2023 wtorek Rosół z makaronem
Schabowy, kapusta gotowana, ziemniaki, kompot
Zupa-1,3,9
Schab-1,3
19.04.2023 środa Ogórkowa z ziemniakami
Pieczeń drobiowa w sosie, warzywa gotowane, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9
Pieczeń-1,7
20.04.2023 czwartek Kalafiorowa z ziemniakami
Strogonow z ryżem, kompot
Zupa-1,7,9
Strogonow-1
21.04.2023 piątek Zupa meksykańska
Śledź w śmietanie, ziemniaki lub naleśniki z dżemem, woda z cytryną
Zupa-1,9
Śledź-4,7
Naleśniki-1,3
24.04.2023 poniedziałek Zupa ziemniaczana
Kotlet drobiowy w płatkach, warzywa gotowane, ziemniaki, kompot
Zupa-1,7,9,10
Kotlet-1,3
25.04.2023 wtorek Krupnik z kaszy z ziemniakami
Kotlet mielony, marchew z groszkiem, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9
Kotlet-1,3
26.04.2023 środa Brokułowa z makaronem
Gyros drobiowy, ziemniaki pieczone, sos czosnkowy, surówka z białej kapusty, kompot Zupa-1,3,7,9
Sos-7
27.04.2023 czwartek Buraczkowa z ziemniakami
Spagetti, kompot Zupa-1,7,9
Spaghetti-1,3
28.04.2023 piątek Grochowa z ziemniakami
Leniwe pierogi, herbata Zupa-1,9,10
Leniwe-1,3,7


 
 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne - Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj WYKAZ ALERGENÓW ŻYWNOŚCI

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
 ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, pieprz czarny, kwasek cytrynowy,
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 
SMACZNEGO!