STOŁÓWKA SZKOLNA ZAPRASZA

stoly1

Zasady korzystania ze stołówki szkolnej

 

JADŁOSPIS

od dnia 01.03.2023 do dnia 15.03.2023r.
Data Obiad    Alergeny
01.03.2023 środa Biały barszczyk z makaronem
Koperty drobiowe z żółtym serem, surówka z białej kapusty z koprem, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Koperty-1,3,7
02.03.2023 czwartek Kalafiorowa z ziemniakami
Pyzy z mięsem, surówka z czerwonej kapusty, kompot Zupa-1,7,9
Pyzy-1,3,10
03.03.2023 piątek Grochowa z kiełbasą i ziemniakami
Pierogi z serem, herbata Zupa-1,9,10
Pierogi-1,3,7
06.03.2023 poniedziałek Brokułowa z makaronem
Kotlet drobiowy zapiekany z pieczarkami i serem, surówka z białej kapusty, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Kotlet-1,3,7
07.03.2023 wtorek Zupa ziemniaczana
Strogonow z ryżem, kompot Zupa-1,7,9,10
Strogonow-1
08.03.2023 środa Kapuśniak z kwaszonej kapusty z ziemniakami
Kotlet mielony, buraczki, ziemniaki, kompot Zupa-1,9,10
Kotlet-1,3
09.03.2023 czwartek Czerwony barszczyk z makaronem
Gyros drobiowy, sos czosnkowy, ziemniaki pieczone, surówka wielowarzywna, kompot Zupa-1,3,7,9
Surówka-9
10.03.2023 piątek Fasolowa z kiełbasą i ziemniakami
Placki ziemniaczane z twarogiem, woda z cytryną
Zupa-1,9,10
Placki-1,3,7
13.03.2023 poniedziałek Krupnik z kaszy z ziemniakami
Eskalopki drobiowe, marchew gotowana, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9
Eskalopki-1,3
14.03.2023 wtorek Biały barszczyk z makaronem
Gulasz, kluski na parze, sałatka z białej kapusty i ogórka, kompot Zupa-1,3,7,9
Gulasz-1
Kliski-1,3
15.03.2023 środa Pomidorowa z ryżem
Udko pieczone, surówka kolorowa, ziemniaki, kompot
Zupa-1,7,9  
16.03.2023 czwartek Zupa cygańska
Zrazy po nelsońsku, kasza, ogórek kwaszony, kompot
Zupa-1,9,10
Zrazy-1,3
Kasza-1
17.03.2023 piątek Żurek z kiełbasą i ziemniakami
Śledź w śmietanie, ziemniaki lub ryż z truskawkami, woda z cytryną Zupa-1,7,9,10
Śledź-4,7
Ryż-1-7
20.03.2023 poniedziałek Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami
Pieczeń drobiowa w sosie, warzywa gotowane, ziemniaki, kompot Zupa-1,9
Pieczeń-1,7
21.03.2023 wtorek Pieczarkowa z makaronem
Roladki wieprzowe z serem, ogórkiem i papryką, surówka z białej z koprem, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Roladki-1,3,7
22.03.2023 środa Zupa ziemniaczana
Stek drobiowy, sos pieczarkowy, kopytka, kompot Zupa-1,7,9,10
Stek-1,3
Sos-1,7
Kopytka-1,3
23.03.2023 czwartek Rosół z makaronem
Schab w sosie chrzanowym, marchew z jabłkiem, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,9
Schab-1,7
24.03.2023 piątek Buraczkowa z ziemniakami
Ryba po grecku, ziemniaki, herbata Zupa-1,7,9
Ryba-1,3,4,9
27.03.2023 poniedziałek Ogórkowa z ziemniakami
Kotlet drobiowy w cieście, marchew gotowana, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9
Kotlet-1,3,7
28.03.2023 wtorek Krupnik z ryżu
Karkówka w sosie, surówka meksykańska, ziemniaki, kompot Zupa-1,9
Karkówka-1
29.03.2023 środa Kapuśniak z kwaszonej kapusty z ziemniakami
Spagetti, kompot Zupa-1,9,10
Spaghetti-1
30.03.2023 czwartek Szczawiowa z jajkiem i ziemniakami
Gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Gołąbki-1,3
31.03.2023 piątek Jarzynowa
Leniwe pierogi, woda z cytryną Zupa-1,7,9
Leniwe-1,3,7
 
 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne - Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj WYKAZ ALERGENÓW ŻYWNOŚCI

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
 ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, pieprz czarny, kwasek cytrynowy,
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 
SMACZNEGO!