STOŁÓWKA SZKOLNA ZAPRASZA

stoly1

Zasady korzystania ze stołówki szkolnej

 

JADŁOSPIS       

DATA  OBIAD ALERGENY
03.10.2022 poniedziałek
Pomidorowa z makaronem
Koperty drobiowe z szynką i żółtym serem, surówka z włoskiej kapusty z jabłkiem, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Koperty-1,3,7,10
04.10.2022 wtorek Krupnik z kaszy z ziemniakami
Gulasz po węgiersku, kluski śląskie, surówka z białej kapusty z koprem,  kompot Zupa-1,7,9
Gulasz-1
Kluski-1,3
05.10.2022 środa
Kapuśniak z kwaszonej kapusty z ziemniakami
Kurczak po chińsku z makaronem, kompot Zupa-1,9,10
Kurczak-1,3,7
06.10.2022 czwartek
Kalafiorowa z ziemniakami
Gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9
Gołąbki-1,3,7
07.10.2022 piątek
Zupa ziemniaczana
Ryba smażona w cieście, surówka meksykańska, ziemniaki, woda z cytryną Zupa-1,7,9,10
Ryba-1,3,4
10.10.2022 poniedziałek
Krupnik z ryżu
Dewolaj z serem topionym, kalafior, brokuł, ziemniaki, kompot Zupa-1,9
Dewolaj-1,3,7
11.10.2022 wtorek
Żurek z kiełbasą i ziemniakami
Gulasz, pyzy na parze, surówka kolorowa, kompot Zupa-1,7,9,10
Gulasz-1
Pyzy-1,3
12.10.2022 środa
Pieczarkowa z makaronem
Kurczak duszony w sosie serowym, ryż, warzywa gotowane, kompot Zupa-1,3,7,9
Kurczak-7
Ryż-1
13.10.2022 czwartek
Brokułowa z makaronem
Kotlet mielony, buraczki, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Kotlet-1,3
17.10.2022 poniedziałek
Czerwony barszczyk z makaronem
Pieczeń drobiowa w sosie koperkowym, fasolka szparagowa, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Pieczeń-1,7
18.10.2022 wtorek Ogórkowa z ziemniakami
Wieprzowina w sosie, marchew z jabłkiem, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9
Wieprzowina-1
19.10.2022 środa Zupa z zielonego groszku z makaronem
Udko pieczone, surówka z pekińskiej kapusty, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
20.10.2022 czwartek Jarzynowa
Zrazy po nelsoński, kasza, sałatka z ogórka, herbata
Zupa-1,7,9
Zrazy-1,3,7
Kasza-1
21.10.2022 piątek
Fasolowa z ziemniakami
Śledź w śmietanie, ziemniaki lub naleśniki z serem, woda z cytryną Zupa-1,9,10
Śledź-4,7
Naleśniki-1,3,7
24.10.2022 poniedziałek
Biały barszczyk z makaronem
Eskalopki drobiowe, marchew z groszkiem, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Eskalopki-1,3
25.10.2022 wtorek
Zupa cygańska
Fasolka po bretońsku + bułka Zupa-1,9,10
Fasolka-1,10
26.10.2022 środa
Rosół z makaronem
Golonka lub kotlet drobiowy smażony, kapusta gotowana, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,9
Kotlet-1,3
27.10.2022 czwartek Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami
Strogonow z ryżem, kompot Zupa-1,9
Strogonow-1
28.10.2022 piątek Grochowa z ziemniakami
Pierogi leniwe, woda z cytryną Zupa-1,9,10
Pierogi-1,3,7


 
 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne - Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj WYKAZ ALERGENÓW ŻYWNOŚCI

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
 ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, pieprz czarny, kwasek cytrynowy,
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 
SMACZNEGO!