STOŁÓWKA SZKOLNA ZAPRASZA

stoly1

Zasady korzystania ze stołówki szkolnej

 

JADŁOSPIS

Data Obiad Alergeny

01.10.2021 piątek Pomidorowa z makaronem
Pizza z sosem pomidorowym i czosnkowym, woda z cytryną Zupa-1,3,7,9
Pizza-1,3,7,10
04.10.2021 poniedziałek Ogórkowa z ziemniakami
Koperty drobiowe z serem i szynką, surówka kolorowa, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9
Koperty-1,3,7,10
05.10.2021 wtorek Krupnik z ryżu
Schab duszony w sosie pieczarkowym, warzywa gotowane, ziemniaki, kompot Zupa-1,9
Schab-1,7
06.10.2021 środa Biały barszczyk z makaronem
Kotlet drobiowy w cieście, surówka wielowarzywna, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Kotlet-1,3,7
Surówka-9
07.10.2021 czwartek Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami
Zrazy po nelsońsku, kasza, sałatka z ogórka kwaszonego, kompot Zupa-1,9
Zrazy-1,3,7
Kasza-1
08.10.2021 piątek Jarzynowa
Kotlet rybny, surówka z kwaszonej kapusty, ziemniaki, woda z cytryną Zupa-1,7,9
Kotlet-1,3,4
11.10.2021 poniedziałek Pieczarkowa z makaronem
Filet drobiowy zapiekany z warzywami i serem, surówka z białej kapusty z koprem, ziemniaki, kompot
Zupa-1,3,7,9
Filet-1,3,7
12.10.2021 wtorek Szczawiowa z jajkiem i ziemniakami
Gulasz po węgiersku, ryż, kompot
Zupa-1,3,7,9
Gulasz-1
Ryż-1
13.10.2021 środa Żurek z kiełbasą i ziemniakami
Gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot
Zupa-1,7,9,10
Gołąbki-1,3,7
18.10.2021 poniedziałek Zupa ziemniaczana
Pieczeń drobiowa w sosie koperkowym, warzywa gotowane, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9,10
Pieczeń-1,7


19.10.2021 wtorek Krupnik z kaszy z ziemniakami
Mielony, buraczki, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9
Mielony-1,7
20.10.2021 środa Rosół z makaronem
Udko pieczone, surówka z pekińskiej kapusty, ziemniaki, kompot
Zupa-1,3,9

21.10.2021 czwartek Grochowa z ziemniakami
Pulpety w sosie koperkowym, fasolka szparagowa, ziemniaki, kompot Zupa-9,10
Pulpety-1,3,7
22.10.2021 piątek Barszcz ukraiński
Śledź w śmietanie, ziemniaki lub pyzy na parze z sosem truskawkowym, herbata
Zupa-1,7,9
Śledź-4,7
Pyzy-1,3,7
25.10.2021 poniedziałek Pomidorowa z ryżem
Dewolaj z serem topionym, marchew z groszkiem, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9
Dewolaj-1,3,7
26.10.2021 wtorek Krem z zielonego groszku z grzankami
Wieprzowina w sosie, bukiet warzyw gotowanych, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9
Wieprzowina-1
27.10.2021 środa Krupnik z ryżu
Schabowy, kapusta gotowana, ziemniaki, kompot Zupa-1,9
Schab-1,3
Kapusta-1,10
28.10.2021 czwartek Flaki + bułka
Pierogi z mięsem, kompot Zupa-1,9
Pierogi-1,3,10
29.10.2021 piątek Biały barszczyk z makaronem
Ryba smażona, surówka z białej kapusty z ogórkiem i selerem, ziemniaki, herbata Zupa-1,3,7,9
Ryba-1,3,4
Surówka-9


W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne - Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj WYKAZ ALERGENÓW ŻYWNOŚCI

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
 ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, pieprz czarny, kwasek cytrynowy,
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 
SMACZNEGO!