STOŁÓWKA SZKOLNA ZAPRASZA

stoly1

Zasady korzystania ze stołówki szkolnej

 

JADŁOSPIS 

        
DATA  OBIAD ALERGENY
01.06.2022 środa
Pomidorowa z makaronem
Krokiety z mięsem, surówka z białej kapusty z koprem, herbata
Zupa-1,3,7,9
Krokiety-1,3,7
02.06.2022 czwartek
Pieczarkowa z makaronem
Koperty ze schabu z żółtym serem, surówka kolorowa, ziemniaki, kompot
Zupa-1,3,7,9
Schab-1,3,7
03.06.2022 piątek
Ogórkowa z ziemniakami
Leniwe pierogi, woda z cytryną
Zupa-1,7,9
Leniwe-1,3,7
06.06.2022 poniedziałek
Biały barszczyk z makaronem
Kotlet drobiowy, marchew z jabłkiem, ziemniaki, kompot
Zupa-1,3,7,9
Kotlet-1,3
07.06.2022 wtorek
Krupnik z ryżu
Befsztyk, mizeria, ziemniaki, kompot
Zupa-1,9
Befsztyk-1,3
Mizeria-7
08.06.2022 środa
Jarzynowa
Udko pieczone, surówka wielowarzywna, ziemniaki, kompot
Zupa-1,7,9
Surówka-9
09.06.2022 czwartek
Zupa ziemniaczana
Gulasz, kasza, ogórek kwaszony, herbata
Zupa-1,7,9,10
Gulasz-1
Kasza-1
10.06.2022 piątek
Botwinka
Naleśniki z serem, kompot
Zupa-1,7,9
Naleśniki-1,3,7
13.06.2022 poniedziałek
Pomidorowa z ryżem
Kotlet drobiowy w cieście, surówka z młodej kapusty, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9
Kotlet-1,3,7
14.06.2022 wtorek
Chłodnik wiosenny
Mielony, marchew gotowana, ziemniaki, kompot Zupa-7
Mielony-1,3
15.06.2022 środa
Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami
Spaghetti, kompot
Zupa-1,9
Spaghetti-1,3
20.06.2022 Poniedziałek
Brokułowa z ziemniakami
Potrawka drobiowa z ryżem, kompot Zupa-1,3,7,9
Potrawka-1,3
21.06.2022 Wtorek
Rosół z makaronem
Schabowy, kapusta młoda gotowana, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,9
Schab-1,3
22.06.2022 Środa
Krupnik z kaszy z ziemniakami
Gołąbki, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9
Gołąbki-1,3
23.06.2022 Czwartek
Jarzynowa
Knedle z truskawkami Zupa-1,7,9
Knedle-1,3
 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne - Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj WYKAZ ALERGENÓW ŻYWNOŚCI

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
 ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, pieprz czarny, kwasek cytrynowy,
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 
SMACZNEGO!