STOŁÓWKA SZKOLNA ZAPRASZA

stoly1

Zasady korzystania ze stołówki szkolnej

 

JADŁOSPIS

 od dnia 02.01.2023 do dnia 17.01.2023r.
Data Obiad    Alergeny
02.01.2023 poniedziałek Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami
Pierogi z serem, kompot Zupa-1,9
Pierogi-1,3,7
03.01.2023 wtorek Pomidorowa z makaronem
Kotlet drobiowy panierowany, surówka z białej kapusty z koprem, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Kotlet-1,3
04.01.2023 środa Krupnik z ryżu
Zrazy wieprzowe zawijane, marchew z jabłkiem, ziemniaki, kompot Zupa-1,9
Zrazy-1,9,10
05.01.2023 czwartek Żurek z kiełbasą i ziemniakami
Udko pieczone, surówka wielowarzywna, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9,10
Surówka-9
09.01.2023 poniedziałek Biały barszczyk z makaronem
Dewolaj z serem, marchew z groszkiem, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Dewolaj-1,3,9
10.01.2023 wtorek Ogórkowa z ziemniakami
Pulpety w sosie musztardowym, fasolka szparagowa, ziemniaki, kompot
Zupa-1,7,9
Pulpety-1,3,7,10
11.01.2023 środa Pieczarkowa z makaronem
Gyros drobiowy, sos czosnkowy, ziemniaki, pieczone, surówka kolorowa, kompot Zupa-1,3,7,9
Sos-7
12.01.2023 czwartek Jarzynowa
Stek drobiowy, sos pieczarkowy, kopytka, kompot Zupa-1,7,9
Stek-1,3
Sos-1,7
Kopytka-1,3
13.01.2023 piątek Krupnik z kaszy z ziemniakami
Ryba smażona, surówka z białej kapusty z koprem, ziemniaki, herbata Zupa-1,7,9
Ryba-1,3,4
16.01.2023 poniedziałek Zupa ziemniaczana
Kotlet drobiowy zapiekany z pieczarkami i serem, surówka meksykańska, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9,10
Kotlet-1,3,7
17.01.2023 wtorek Pomidorowa z ryżem
Gulasz, kluski śląskie, surówka z ogórka kwaszonego, kompot Zupa-1,7,9
Gulasz-1
Kluski-1,3
              
18.01.2023 środa Szczawiowa z jajkiem i ziemniakami
Pieczeń drobiowa w sosie, bukiet warzyw, ziemniaki, kompot
Zupa-1,3,7,9
Pieczeń-1,9
19.01.2023 czwartek Kapuśniak z kwaszonej kapusty z ziemniakami
Strogonow z ryżem, kompot Zupa-1,9,10
Strogonow-1
20.01.2023 piątek Grochowa z kiełbasą i ziemniakami
Śledź w śmietanie, ziemniaki lub pierogi z owocami, woda z cytryną Zupa-1,7,9,10
Śledź-4,7
Pierogi-1,3
23.01.2023 poniedziałek Brokułowa z makaronem
Koperty z serem i szynką, surówka z pekińskiej kapusty, ziemniaki, kompot
Zupa-1,3,7,9
Koperty-1,3,7
24.01.2023 wtorek Rosół z makaronem
Schabowy, kapusta gotowana, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,9
Schab-1,3
Kapusta-1,10
25.01.2023 środa Fasolowa z ziemniakami
Spagetti, kompot Zupa-1,7,9,10
Spaghetti-1,3
26.01.2023 czwartek Kalafiorowa z ziemniakami
Gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9
Gołąbki-1,3,7
27.01.2023 piątek Zupa cygańska
Pierogi leniwe, woda z cytryną Zupa-1,7,9,10
Pierogi-1,3,7
 
 

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne - Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj WYKAZ ALERGENÓW ŻYWNOŚCI

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
 ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, pieprz czarny, kwasek cytrynowy,
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 
SMACZNEGO!