STOŁÓWKA SZKOLNA ZAPRASZA

stoly1

Zasady korzystania ze stołówki szkolnej

 

JADŁOSPIS

 

od dnia 01.06.2021
Data Obiad Alergeny

01.06.2021
wtorek Brokułowa z ziemniakami
Spagetti, kompot Zupa-1,7,9
Spaghetti-1,3

02.06.2021
środa Pomidorowa z ryżem
Eskalopki drobiowe, marchew z groszkiem, ziemniaki kompot Zupa-1,7,9
Eskalopki-1,3

07.06.2021
poniedziałek Pieczarkowa z makaronem
Kotlet drobiowy w cieście, surówka z białej kapusty z koprem, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Kotlet-1,3

08.06.2021
wtorek Krupnik z ryżu
Zrazy wieprzowe zawijane, fasolka szparagowa, ziemniaki, kompot Zupa-1,9
Zrazy-1,10

09.06.2021
środa Jarzynowa
Udko pieczone, surówka wielowarzywna, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9
Surówka-9

10.06.2021
czwartek Krupnik z kaszy z ziemniakami
Schabowy, kapusta młoda gotowana, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9
Schab-1,3
Kapusta-1

11.06.2021
piątek Grochowa z ziemniakami
Jajko sadzone, mizeria, ziemniaki, herbata
Zupa-9,10
Jajko-3
Mizeria-7

14.06.2021
poniedziałek Biały barszczyk z makaronem
Dewolaj z serem, ogórkiem i papryką, surówka z młodej kapusty, ziemniaki, kompot
Zupa-1,3,7,9
Dewolaj-1,3,7

15.06.2021
wtorek Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami
Pulpety w sosie koperkowym, ryż, bukiet warzyw, kompot
Zupa-1,9
Pulpety-1,3,7
Ryż-1

16.06.2021
środa Ogórkowa z ziemniakami
Stek drobiowy, sos pieczarkowy, kopytka, herbata Zupa-1,7,9
Stek-1,3
Sos-1
Kopytka-1,3

17.06.2021
czwartek Rosół z makaronem
Schab w sosie chrzanowym, marchew z jabłkiem, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,9
Schab-1,7

18.06.2021
piątek Botwinka
Placki ziemniaczane z twarożkiem, herbata
Zupa-1,7,9
Placki-1,3
Twarożek-7

21.06.2021
poniedziałek Kalafiorowa z ziemniakami
Kotlet drobiowy zapiekany z pieczarkami i serem, sałatka wiosenna, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9
Kotlet-1,3,7

22.06.2021
wtorek Chłodnik wiosenny
Zrazy po nelsońsku, kasza, ogórek małosolny, herbata

Zupa-7
Zrazy-1,3,7
Kasza-1

23.06.2021
środa Pomidorowa z makaronem
Koperty drobiowe z żółtym serem, mizeria, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Koperty-1,3,7
Mizeria-7

24.06.2021
czwartek Jarzynowa
Gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot
Zupa-1,7,9
Gołąbki-1,3,7


W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne - Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj WYKAZ ALERGENÓW ŻYWNOŚCI

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
 ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, pieprz czarny, kwasek cytrynowy,
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 
SMACZNEGO!