STOŁÓWKA SZKOLNA ZAPRASZA

stoly1

Zasady korzystania ze stołówki szkolnej

 

JADŁOSPIS

 

od dnia 02.09.2021 do dnia 15.09.2021r.
Data
Obiad
Alergeny

02.09.2021 czwartek
Pomidorowa z makaronem
Dewolaj z serem topionym, surówka z białej kapusty z koprem, ziemniaki, kompot
Zupa-1,3,7,9
Dewolaj-1,3,7

03.09.2021 piątek
Zupa ziemniaczana
Knedle ze śliwkami, woda z cytryną
Zupa-1,7,9,10
Knedle-1,3

06.09.2021 poniedziałek
Biały barszczyk z makaronem
Eskalopki drobiowe, marchew z jabłkiem, ziemniaki, kompot
Zupa-1,3,7,9
Eskalopki-1,3

07.09.2021 wtorek
Krupnik z ryżu
Zrazy wieprzowe zawijane, fasolka szparagowa, ziemniaki, kompot
Zupa-1,9
Zrazy-1,10

08.09.2021 środa
Ogórkowa z ziemniakami
Kotlet drobiowy zapiekany z pieczarkami i serem, marchew z groszkiem, ziemniaki, kompot
Zupa-1,7,9
Kotlet-1,3,7

09.09.2021 czwartek
Pieczarkowa z makaronem
Kotlet mielony, sałata ze śmietaną, ziemniaki, kompot
Zupa-1,3,7,9
Kotlet-1,3
Sałata-7

10.09.2021 piątek
Jarzynowa
Strogonow z ryżem, herbata
Zupa-1,7,9
Strogonow-1

13.09.2021 poniedziałek
Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami
Udko pieczone, ziemniaki pieczone, surówka wielowarzywna, kompot

Zupa-1,9
Surówka-9

14.09.2021 wtorek
Rosół z makaronem
Schab gotowany w sosie chrzanowym, mieszanka warzyw gotowanych, ziemniaki, kompot

Zupa-1,3,9
Schab-1,7

15.09.2021 środa
Krupnik z kaszy z ziemniakami
Kotlet drobiowy smażony, surówka z pekińskiej kapusty, ziemniaki, kompot
Zupa-1,7,9
Kotlet-1,3

16.09.2021 czwartek
Żurek z kiełbasą i ziemniakami
Pulpety w sosie pomidorowym, ryż, fasolka szparagowa, kompot
Zupa-1,7,9,10
Pulpety-1,3,7
Ryż-1

17.09.2021 piątek
Pomidorowa z ryżem
Ryba smażona, surówka z kwaszonej kapusty, ziemniaki, woda z cytryną

Zupa-1,7,9
Ryba-1,3,4

20.09.2021 poniedziałek
Zupa cygańska
Potrawka drobiowa z makaronem, kompot
Zupa-1,7,9,10
Potrawka-1,3,7

21.09.2021 wtorek
Krupnik z ryżu
Golonka lub schabowy, kapusta biała gotowana z pomidorami, ziemniaki, kompot

Zupa-1,9
Schab-1,3
Kapusta-1,10

22.09.2021 środa
Grochowa z ziemniakami
Śledź w śmietanie, ziemniaki lub naleśniki z serem, herbata
Zupa-1,9,10
Śledź-4,7
Naleśniki-1,3,7

23.09.2021 czwartek
Brokułowa z makaronem
Befsztyk z cebulą, buraczki, ziemniaki, kompot

Zupa-1,3,7,9
Befsztyk-1,3

24.09.2021 piątek
Fasolowa z ziemniakami
Gulasz, kasza, sałatka z ogórka kwaszonego, kompot
Zupa-1,9,10
Gulasz-1
Kasza-1

27.09.2021 poniedziałek
Czerwony barszczyk z makaronem
Gyros drobiowy, ziemniaki pieczone, surówka z białej kapusty z koprem, kompot
Zupa-1,3,7,9

28.09.2021 wtorek
Koperkowa z ziemniakami
Wieprzowina w sosie, marchew z jabłkiem, ziemniaki, kompot
Zupa-1,7,9
Wieprzowina-1

29.09.2021 środa
Kapuśniak z kwaszonej kapusty z ziemniakami
Stek drobiowy, kopytka, sos pieczarkowy, kompot
Zupa-1,9,10
Stek-1,3
Kopytka i sos-1,3,7

30.09.2021 czwartek
Jarzynowa
Gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot
Zupa-1,7,9
Gołąbki-1,3,7


W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne - Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj WYKAZ ALERGENÓW ŻYWNOŚCI

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
 ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, pieprz czarny, kwasek cytrynowy,
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 
SMACZNEGO!