STOŁÓWKA SZKOLNA ZAPRASZA

stoly1

Zasady korzystania ze stołówki szkolnej

 

JADŁOSPIS 

od dnia 01.12.2021 do dnia 13.12.2021r.
Data Obiad Alergeny
01.12.2021 środa Pieczarkowa z makaronem
Schabowy, surówka kolorowa, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Schab-1,3
02.12.2021 czwartek Kapuśniak z kwaszonej kapusty z ziemniakami
Strogonow z ryżem, kompot Zupa-1,9,10
Strogonow-1
03.12.2021 piątek Grochowa z ziemniakami
Kapusta gotowana, kopytka, herbata Zupa-1,9,10
Kapusta-1
Kopytka-1,3
06.12.2021 poniedziałek Pomidorowa z ryżem
Kotlet drobiowy w cieście, surówka z białej kapusty z koprem, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9
Kotlet-1,3
07.12.2021 wtorek Zupa ziemniaczana
Gulasz, kasza, sałatka z ogórka kwaszonego, kompot Zupa-1,7,9,10
Gulasz-1
Kasza-1
08.12.2021 środa Ogórkowa z ziemniakami
Gyros, ziemniaki pieczone, sos czosnkowy, surówka wielowarzywna, kompot Zupa-1,7,9
Sos-7
Surówka-9
09.12.2021 czwartek Jarzynowa
Spaghetti, kompot
Zupa-1,7,9
Spaghetti-1,3
10.12.2021 piątek Fasolowa z ziemniakami
Kotlet rybny, surówka meksykańska, ziemniaki, woda z cytryną
Zupa-1,9,10
Kotlet-1,3,4
13.12.2021 poniedziałek Krupnik z ryżu
Udko pieczone, surówka z pekińskiej kapusty, ziemniaki, kompot
Zupa-1,9

14.12.2021 wtorek Krupnik z kaszy z ziemniakami
Mielony, buraczki, ziemniaki, kompot
Zupa-1,7,9
Mielony-1,3
15.12.2021 środa Czerwony barszczyk z uszkami
Eskalopki drobiowe, marchew z groszkiem, ziemniaki, kompot
Zupa-1,3,7,9
Eskalopki-1,3
16.12.2021 czwartek Kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami
Wieprzowina w sosie, warzywa gotowane, ziemniaki, kompot Zupa-1,9
Wieprzowina-1
17.12.2021 piątek Żurek z kiełbasą i ziemniakami
Śledź w śmietanie, ziemniaki, lub naleśniki z serem, woda z cytryną
Zupa-1,7,9,10
Śledź-4,7
Naleśniki-1,3,7

20.12.2021 poniedziałek Szczawiowa z jajkiem i ziemniakami
Pieczeń drobiowa w sosie koperkowym, bukiet warzyw, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Pieczeń-1,7
21.12.2021 wtorek Zupa cygańska
Żeberka lub karkówka w sosie, surówka kolorowa, ziemniaki, kompot Zupa-1,7,9,10
Sos-1
22.12.2021 środa Biały barszczyk z makaronem
Pulpety w sosie pomidorowym, fasolka szparagowa, ziemniaki, kompot Zupa-1,3,7,9
Pulpety-1,3,7


W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki szkolne - Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj WYKAZ ALERGENÓW ŻYWNOŚCI

Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
 ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, papryka słodka, pieprz czarny, kwasek cytrynowy,
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

 
SMACZNEGO!